Microsoft, bilgisayar ile masayı birleştirdi


Microsoft, bilgisayar ile masayı birleştirdi


Görüntüsü sehpayı andıran ve 30 inçlik dokunmatik ekranı ile kontrol edilen Surface adlı bilgisayar, 5 bin ila 10 bin dolar fiyatla satılacak.

Microsoft, sehpa şekline sahip, Surface adlı bilgisayarı tanıttı. Yüzey kısmı dokunmatik ekran olarak kullanılan yeni bilgisayar, elektronik cihazlara takılan özel barkod etiketleri ile bu cihazları da tanıyor.

Sehpa şeklindeki bigisayar, alt kısmı parlak siyah renkte olan sehpanın içine, 30 inçlik dokunmatik ekranın yukarı dönük biçimde yerleştirilmesiyle oluşturuldu. Yüzeyde sadece ekran kısmı görünen bilgisayarın ekranının etrafında şeffaf akrilik çerçeve bulunuyor.

Ürünün ekranının altında bulunan beş adet kamera, yakında bulunan nesnelerin hareketlerini algılamayı sağlıyor. Bu özellik sayesinde; kullanıcılar ekrana dokunarak, resim fırçası kullanarak ya da diğer cihazlara takılan özel barkod etiketlerini kullanarak bilgisayara erişebiliyor.

Ekranın diğer dokunmatikekranlardan farkı ise aynı anda birden çok dokunuşu algılayabilmesinde yatıyor. Örneğin, ekrandaki resim paletinden seçilen renk ile tek parmak kullanılarak çizilen bir insan yüzüne, aynı anda 10 parmak kullanılarak saç çizilebiliyor. Microsoft, fiyatları 5 bin dolar ila 10 bin dolar arasında değişecek olan bu ürünlerde, parmak ile boyama setini ilk etapta getirmeyi planlamıyor. Şirket, ürünün tüketicilere yönelik tipini üretmek için fiyatının düşmesini beklerken ve bu duruma yaklaşık üç ila beş yıl arasında erişilebileceğini düşünüyor.

Surface'in ilk modellerinden bazılarında, üzerinde özel barkod etiketi bulunan cep telefonu konulduğunda, telefondaki bilgileri gösterebilme özelliğinin bulunması planlanıyor. Bu sayede kullanıcılar, randevular ve zil sesleri gibi ikonları ekran üzerinde telefona doğru sürükleyerek, telefona aktarabilecekler.

Surface'in otel ve benzeri yerlerde kullanılması ile müşterilere ödeme kolaylığı sunulması da planlanıyor. Örnek uygulama olarak; otel restoranındaki bir müşterinin, ekran üzerinden yemeğini sipariş etmesi ve ardından da ekrandan isteği hesap fişini, yine özel barkod etiketine sahip anahtarına ya da kartına doğru sürükleyerek ödemesi gösteriliyor.

Microsoft, kasım ayında tüketici ile buluşacak olan Surface için sınırlı sayıda program üzerinde çalışıyor. Bu programlardan biri dijital fotoğraf paylaşımı için geliyor. Bu program ile yine özel barkod etiketi bulunan bir medya kartı, ekran üzerine konduğunda karttaki fotoğraflar, yığın halinde ekrana aktarılabiliyor. Aktarım gerçekleştikten sonra birden fazla kullanıcı istediği resmi alıp ekranın herhangi bir tarafına sürükleyerek, genişletebiliyor ya da çevirebiliyor. Bu uygulama, Windows Vista ile gelen ileri grafik desteği sayesinde gerçekleştiriliyor.

Yazılım üzerine odaklanarak, Xbox 360 ve Zune dışında donanım üretimi işini başkla firmalara bırakan Microsoft'un, Surface ile yenilikçi ruhunu bir kez daha göstermeye çalıştığı belirtiliyor.

You may like these posts